Vecka 36

Vecka 36 happy me! Idag är det exat 1 månad kavar till BF å jag längtar så mycket!! <3 
Jag mår som valigt, foglossning och sånt! idag blev jag sjuksriven ända fram till förlossningen, så det är skönt att det är klart!
Lilleman bökar runt i magen nästan 24/7 känns det som och det är så härligt, både jag och älsklingen kan njuta av hans sparkar och slag nästan hela tiden och det är helt fantasiskt! 
Magen växer och knackar och jag når nu ett mått på 135cm, den har alltså växt 12cm på ca 1 månad (3nov mätte jag 123cm) vart det här ska sluta har jag ingen anning men vi får se ;D
Nu illar och sticks det rejält mellan bena på mig!! Undrar värför för det har gjort det ett tag men han hade inte fixerat sig och det är inte foglossningen för det känner jag av på ett annat sätt! Men han ligger extremt långt ner nu och jag tycker magen sjunker för var dag. Får se nu på torsdag om han har fixerat sig? 
 
Här kommer veckans info.. 
 

Du är i vecka 36.
Du har gått 35 fulla veckor och fulla dagar (v35+3).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tis 1 jan 2013 
Du har 31 dagar kvar till beräknad förlossning.
 
Vecka 36

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.
 
Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.
Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. I boken Mammapraktikan kan man bland annat läsa om praktiska sovställningar för höggravida. Passa annars på att fråga din barnmorska vid nästa besök. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Tänk på att det är karaktären på fosterrörelserna som ändras, dock ej frekvensen. Vid avsaknad av eller minskade fosterrörelser ska du ALLTID kontakta förlossningen eller din MVC. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.
 
Pappan: Du vaknar kanske på nätterna av att din tjej är uppe och går. Hennes sömn blir mer och mer avbruten och barnet trycker mot hennes urinblåsa. Ganska bra övning då det kommer bli en del störd sömn när barnet är fött.
 
info från, familjeliv, planetdad och gravid.se






Sanna Fuentes
 

MAIL


URL





Spara?