The freedom writers

Här har vi en till GRYMT bra film!! Har ni sett filmen farliga sinnen (Dangerous Minds) med Michel Piffer? Tycker ni den är bra? Den här är tusen gånger bättre!! SÅ rörande, så hämskt att vissa barn/tonåringar lever så här, det e helt sjukt! usch.. vad jag grät! ÅÅ segrition, rasism, fördomar jag bara spyr på det! Det är ett måste å se den!

"Det är 1992 och Rodney King-misshandeln har lett till enorma upplopp på Los Angeles gator. Rasmotsättningarna och gängvåldet slår alla rekord och resulterar i bland annat 120 mord. Baserad på en sann historia berättar ”Freedom Writers” om en lärares enträgna kamp för och om sina high school-elever i efterdyningarna av upploppen. Dessa elever kommer från diverse hårt utsatta områden i Long Beach, Kalifornien och i deras vardag ingår ingredienser som gängvåld, kriminalitet, drive-by's, familjemisshandel, droger etc. Som ett led i en integrationspolitik har de hamnat i en tidigare välrenommerad skola, vilket inte gillas av merparten av skolans personal. Det enda de ser är ett fruktansvärt förfall där boven utgörs av dessa elever och resultatet blir ett ömsesidigt ointresse för varandra och för själva undervisningen. In träder Erin Gruwell, en vit kvinna från medelklassen och nyutexaminerad lärare med skyhöga visioner. En kombination av tidigare juridiska ambitioner och erfarenheterna av upploppen har fått Erin att inse att det är i skolan man måste fånga upp barnen, innan de hamnar framför domstolen..." recension utav Lina Jokelainen MovieZine


På tal om titeln freedom writers så kom jag å tänka på the freedom riders.. Såg ett inslag på Oprah här om dagen om The freedom riders, en hyllning till alla dom som deltog. Vet ni fresten vad det är? kanske ska förklara lite.
The freedom riders var en grupp vita och svarta aktivister i den amrikanska södern som startade en rörelse The Freedom riders för att bekäma segrerning på offetliga platser så som i kollektiv trafik, restauranger och allmäna toaletter, vänt rum m.m för ca 50 årsen. De skulle protestera mot segrerings lagarna genom att åka buss genom söder och stanna på olika bussstationer där segrition fanns. Den första freedom rider åkte iväg den 4 may 1961 Det var 13 st som deltog i den bussresan, 7 svarta och 6 vita. De startade i Washington, D.C., och deras plan var att åka igenom virginia, carolina, Georgia, Alabama och Mississippi och stanade i New Orleans, Louisiana. (de mest segrerade och rasistiska städerna i USA då). I Alabama möttes dom utav våldsama attackerare leda utav polisen chefen Tom Cook en ku klux klan anhängare. De attackerade bussarna, krossade rutorna och slängde in "eld bomber" och blockerade dörrana med avsikten att ha ihjäl passagerarna! Gastankarna exploderade och gjorde de möjligt för dom som levde att fly från bussarna. Men när de kom ut ur bussarna blev dom istället brutalt misshandlade. Med många skadade nekades de vård på de lokala sjukhusen. Detta var 14 maj. Den 17 maj åter upptog en ung kvinnlig aktivist Diana Nash kampen The freedom riders, flera styckna inspererades och det kom bussar från alla håll för att åka igenom söder. Deta mottogs även då utav våldsamma grupper och det blev ett stort upplopp, dette ledde till att många utav The freedom riders fänglaste, greps för brott mot lokala segregationen förordninga och satt i fängelsen över hela sommar. Efter första arresteringen var det mer än 60 freedom riders bussar som passerade södern alla arresterades för att "undvika" våld över 300 fängslades. Någon gång i November trädde ny politik fram och all rassegrering var borta, skylltarna, Only wite people togs ner, resturanger började servera alla raser osv.
På oprah var det flera freedom riders överlevare som kom och prata och berättade sina historier, de var otroligt starka berättelser. De hyllade även hjältar så som Diana Nash och en liten flicka som hade sett när de tänt på bussarna och bestämt sig för att agera genom att komma med vatten och försöka rädda så många som möjligt! Hon var 12 år när det här hände! 12ÅR!!!! En man som hade varit med KKK och var en av dom som misshandlade var också där och pratade.. super intressant å höra vad han hade och säga..! Vet inte riktig om min fakta stämmer helt men fins en bok att läsa och även en dokumentär att se. Vet dock inte vad dom heter men ska försöka ta reda på det och länka sen, absolut värt och veta och läsa om sån histora. Tänk er det var bara 50år sen !! Ska även försöka leta upp det operah avsnittet och lägga upp här på bloggen.
Nu ska jag se en film som heter life is beautiful, ska va super bra tror den fått 8,5 på IMDB..
PUZ <3



Anonym

Är bara så hemskt att människor utsätter varann för sånt...



URL:


Sanna

Ja det e helt sjukt hur man inte kan ha den spärren i sig den empatin!! och kärleken, vart e den??



URL: http://sannafuentes.blogg.se/





Sanna Fuentes
 

MAIL


URL





Spara?