Visste ni om semlan och fettis dagen?
Semlan äts traditionellt från fettisdagen och under hela fastan fram till påsk. I södra Sverige har den traditionellt ätits på fastlagsmåndagen (bullamåndag). Enligt muntlig tradition tillkom den moderna semlan genom att det var tillåtet att äta bröd under fastan men att man kunde förse detta med dolda godsaker för att smita undan fastebestämmelserna. Ordets ursprungliga betydelse, som bara avsåg vetebullen, styrker måhända att detta är semlans ursprung. Samtidigt finns det de som anser att denna historik är en myt.
Enligt en alternativ historik åts semlan från början enbart på fettisdagen före påskfastan i större delen av landet.[källa behövs] I Skåne åts dock fastlagsbullen enligt traditionen enbart på fastlagssöndagen, senare även veckorna före.[källa behövs] När svenskarnas intresse för fastan minskade, blev det tradition att äta den varje tisdag under fastans sju veckor.[källa behövs]
I dag börjar bageritillverkade semlor säljas strax efter jul (ibland till och med före jul) och finns tillgängliga varje dag fram till påsk.
Fettisdagen
Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen (en beteckning som dock även något oegentligt används för tisdagen i stilla veckan), iFinland fastlagstisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den andra av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är blå måndagen och sista askonsdagen.
Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sedan 1594
All info från wikipedia.com
Så här kul har jag en torsdags kväll ;D
Lite ointressant läsning är aldrig fel eller? Så man blir allmänbildad har jag hört ;D