2 månader och 2 veckor

En vän till mig var så duktig och skrev månads uppdateringar på sitt första barns utveckling, nu när hon fått sitt andra bra kan hon gå tillbaka och jämföra deras utvecklingar! Super smart! Så det tänkte jag börja med, hade tänkt och börja förra veckan när han fyllde 2månader men glömde bort det och fick inte riktigt tid men nu ska jag ge det en chans och försöka ta mig tid en gång  månaden för ett sånt inlägg =D
 
 
Denna månad kommer alla vaknätter och annat besvär att belönas med de första vackra, tandlösa leendena. Ditt barns första leende kommer att vara en milstolpe du kommer ihåg.
Det är härligt att få den bekräftelsen, efter alla blöjbyten, all amning, alla bad, pussar och kramar utan att få specifik respons. Men en dag kommer det. Ditt barn ler och du är helt säker på att det inte var gaser i magen. Det kan lyfta hela dagen, även om natten var sömnlös.

När bebisen placeras på magen så kan han redan lyfta på huvudet. Ge honom leksaker som gör olika ljud, har olika struktur och färger. Detta hjälper bebisen att utveckla sinnena. Eftersom att bebisen snart börjar (eller har börjat!) kunna rulla från rygg till mage så är det hög tid att tänka på säkerheten. Lämna aldrig det lilla knytet ensam på skötbord eller liknande då hon kan falla ner och skada sig svårt.

Kräkningar är normalt

Förr eller senare kommer bebisen kräkas, ofta på grund av alltför bastanta måltider, eller bara för att matsmältningssytemet ännu inte är fullt utvecklat. Det är mycket vanligt och normalt sett ingen anledning till oro. Så länge bebisen bara växer som den ska och om den inte sätter uppkastningarna i halsen så är sannolikt allt i sin ordning, och kräkningarna brukar vanligtvis minska och försvinna med tiden.

Innan 4-6 månaders ålder så bör man inte ge bebisen annat än bröstmjölk/mjölkersättning. Hon får all näring hon behöver från mjölken och de första smakportionerna kan utan vidare vänta ett par månader till. Vid det här laget har din bebis förmodligen kommit in i en viss måltidsrytm och bröstbarn äter vanligen var 3-4:e timma och flaskbarn kan klara sig 5-6 timmar mellan varje måltid.

Unikt temperament

Alla barn är individer och har sitt eget temparament. Vissa bebisar är lugna och glada medan andra är oroliga och griniga. Om du använder napp så ge bara nappen när bebisen är kinkig, inte när han/hon är nöjd och lugn. Detta gör att nappen upplevs av barnet som mer lugnande och det är större chans att den verkligen ska trösta den ledsna bebisen.

Vid den här tiden börjar det bli dags för de första vaccinationssprtorna. I sverige vaccineras man mot en rad svåra sjukdomar och även om själva vaccinationen kan medföra vissa biverkningar är det viktigt att tänka på att effekten av de sjukdomar man vaccinerar emot ofta kan vara mycket svåra och i vissa fall fatala. De vaccinationer bebisen får under sin tredje levnadsmånad är difteri, stelkramp, kikhosta, polio, haemophilus och influenzae typ B.

Hur bra kan bebisen se?

Vid två månaders ålder börjar bebisars tidiga preferens för tvåfärgade objekt vändas mot mer detaljerade och komplicerade mönster, färger, färgkombinationer och former. Låt ditt barn titta på och röra vid många olika sorters saker, som plastleksaker och mjuka bollar.

När kommer bebisen att sova hela natten?

Om din bebis sover hela natten nu, så har du väldig tur. De flesta tvåmånaders bebisar behöver fortfarande ammas minst en gång mellan midnatt och klockan 06.00. Men ditt barn kommer gradvis att sova och vara vaken med längre intervall.

Din bebis sover förmodligen under 2-4 längre perioder nu och kan vara vaken i upp till 10 timmar/dygn.

Den fysiska utvecklingen

  • De ryckiga rörelserna är nästan helt borta och har ersatts av mjukare cirkelrörelser.
  • Bebisen kan viljemässigt gripa tag i föremål
  • ögonen är mer koordinerade och bebisen kan nu se färger

Den mentala utvecklingen

  • Bebisen ler mot dig denna månaden.
  • Föredrar mer komplexa föremål med komplicerad design, många färger och former.
  • Vissa bebisar sover nu under hela natten, men inte alla. De flesta sover dock mer på natten än under dagen.

Den känslomässiga utvecklingen

  • Bebisen ler när hon är lycklig.
  • Bebsien föredar människor som hon känner.
  • Bebisen vill bli hållen och ompysslad. Den behöver känna sig trygg för att utveckla en känsla av säkerhet och lugn.

Lämpliga leksaker

Skallror, bollar, färgade leksaker, speglar, mobiler, babygym, böcker, musikleksaker och lysande och blinkande leksaker.

Vad lilleman kan göra
 

-Han ler, det har har gjort ett bra tag och hans skrattar när man leker med han =)
-han pratar en massa, han väcker oss på morgonen med sitt gosiga lilla prat. Han svara på tal med korta ljud, ahoo.
-han testar sin röst med skrik, knorr och andra ljud
-han håller upp huvudet jätte långa stunder när han ligger på magen
tittar runt och spanar på allt. Han kan hålla upp huvudet nästan helt själv nu.
-Han vill vara med, han blir jätte sur när han ligger ner han vill vara med och se på allt. han kräver mycket mera uppmärksamhet nu och vill gärna att man underhåller han hela tiden.
-Han har upptäckt, sina händer nu och sin tumme dom har han i mun nästan hela tiden. Han har även upptäckt omgivningen nu. Han ser när någon är på besök eller när vi träffar nån. Han studerar dom jätte noga och följer dom med blicken vart dom än går.
-Han har mera vaken tid nu,nu är han vaken nästan hela dagar han vilar en 2 korta stunder på dagen. Han sover nästan hela natten med en matning runt 03. Vaknar sen en kort stund runt 06 och äter igen sen somnar han om brevid mig och vi sover ibland till 11.
Han äter, 150ml var 4:e timme, men nu verkar han ha en tillväxt period och vill ha mera mat.
 
 






Sanna Fuentes
 

MAIL


URL





Spara?